Natuurlijke zepen vs Sodium Lauryl Sulfate

Mensen zijn graag schoon en willen zich ook graag schoon en lekker fris voelen. Daarvoor gebruik je voor je lichaam zeep en badproducten maar ook shampoo voor je haar, wasmiddel voor je kleding en zelfs afwasmiddelen benutten we massaal. Veel van deze producten worden gemaakt met behulp van grondstoffen die op niet-biologische wijze behandeld worden of met een groot aantal hulpstoffen die schadelijk kunnen zijn voor zowel het milieu als voor je eigen gezondheid.

Sodium Lauryl Sulfate zepen

Toevoeging van SLS

Zo worden in veel massaproducten zoals zeep en wasmiddelen hulpstoffen gebruikt die niet nodig maar ook nog eens schadelijk zijn voor de gezondheid. Een hulpstof die hierbij veel gebruikt wordt is SLS (sodium lauryl sulfate). Deze hulpstof is voordelig voor fabrikanten om te gebruiken maar zorgt er vooral voor dat de producten mooi gaan schuimen als je deze gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan tandpasta die lekker schuimt in je mond als je begint te poetsen of de bubbels die je om de oren vliegen als je een bad neemt. Veel mensen vinden dat schuimen prettig en denken dat een product dan ook beter werkt. Dit is echter niet het geval. Een product dat minder schuimt zorgt er ook voor dat je schoon wordt. Maar omdat we zo gewend zijn dat het schuimt gaan we er maar gewoon van uit dat dit altijd zo is.

SLS levert gevaar op

SLS is echter wel gevaarlijk voor de gezondheid. Het kan nog dagen na gebruik doordringen in je huid en lichaam en uit onderzoeken is gebleken dat het een negatieve invloed kan hebben op bijvoorbeeld je hersenen, hart en lever. In combinatie met bepaalde andere stoffen kan SLS waarschijnlijk zelfs kanker veroorzaken. Dit wil je natuurlijk liever niet weten en zeker niet als  blijkt dat het ook in je favoriete badschuim zit. Wil je echter zeker weten wat er allemaal in zit? Lees dan het etiket eens goed door.

Ga op de biologische toer

Liever overstappen op veilige producten? Kies dan voor biologische producten. Je vindt deze producten tegenwoordig ook steeds vaker terug in de winkel maar ze zijn zeker op internet te koop. Er zit een groot aantal voordelen aan biologische producten.

Opbouw van biologische producten

Om te beginnen zijn er voor de productie van een biologisch artikel alleen biologische grondstoffen gebruikt. Dit houdt dat een stukje zeep of een flesje badschuim dat gemaakt is op biologische basis alleen grondstoffen bevat die niet chemisch behandeld zijn of met bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen of kunstmest in aanraking gekomen zijn. Dit is beter voor het milieu maar ook voor jouw huid en haarverzorging. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor bepaalde chemische stoffen die gebruikt worden en in producten op biologische basis worden deze niet gebruikt.


 

Kwaliteit van biologische producten

Biologische producten zijn kwalitatief ook vaak veel beter dan de producten die je doorgaans in de schappen van de supermarkt of drogist vindt. Door de toepassing van veel hulpstoffen en andere standaard ingrediënten zorgen bepaalde producten er vaak voor dat je huid erg uitdroogt of sneller veroudert. Dit is vaak het geval als er sprake is van chemische stoffen.

Geen allergische reacties

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen maar dat lijken er ook steeds meer te worden. Zeker als het om kinderen gaat wil je natuurlijk dat alles wat je voor hen gebruikt zo veilig mogelijk is en niet dat ze er een allergische reactie van krijgen. In biologische producten kunnen ook grondstoffen zitten waar niet iedereen tegen kan maar dat zijn dan geen zaken die extra toegevoegd worden maar gewoon producteigen zijn.

Prijzen biologische producten

Biologische producten zijn duurder dan de ‘gewone’ producten maar dit heeft diverse oorzaken. Ze worden minder in massaproductie gemaakt waardoor de kosten per los product ook hoger uit zullen vallen. Biologische producten worden veelal gemaakt met grondstoffen die beter zijn voor het milieu maar die wel duurder zijn. Daardoor neemt de prijs ook toe. Er zijn zelfs producten op de markt die handgemaakt worden. Hierdoor neemt de arbeidsintensiteit toe en worden ook de loonkosten hoger. Dit wordt uiteraard ook doorberekend in een product.

Uniek

Groot voordeel van biologische producten is echter dat er zelfs zijn die nagenoeg uniek zijn. Dit is zeker het geval als ze met de hand gemaakt worden. Koop je een dergelijk product als cadeau voor iemand dan ben je ervan verzekerd dat het origineel is maar ook goed.

Biologisch voor iedereen

Biologische producten zijn er in veel verschillende versies en als het bijvoorbeeld over shampoo gaat is deze er ook in diverse varianten die geschikt zijn voor ieder haartype. Bepaalde biologische grondstoffen zijn uiterst geschikt voor bijvoorbeeld droog haar of geverfd haar en komen dit alleen maar ten goede. De kans dat je er allergisch voor bent is ook veel minder klein dan bij chemische producten.

Kies wat jij fijn vindt

Ook bij biologische producten wordt gedacht aan de geur of het uiterlijk want je wilt per slot van rekening wel dat je badschuim een beetje lekker ruikt. Dit kan ook op een verantwoorde manier gedaan worden. Denk bijvoorbeeld eens aan douchegel die geparfumeerd wordt met behulp van biologisch geteelde lavendel. Ruikt beslist goed en is ook nog eens beter voor het milieu.

Kijk altijd goed wat erin zit

Als je biologische producten wilt kopen kijk dan eerst goed wat er allemaal in zit als grondstof. Op internet vind je bij alle producten terug waarvan deze gemaakt zijn. Je kunt behalve voor bestaande biologische producten ook ervoor kiezen om zelf je eigen verzorgingsproducten te maken. Er zijn veel grondstoffen die makkelijk verkrijgbaar zijn en als je bijvoorbeeld je eigen zeep maakt weet je ook precies wat er allemaal in zit. Bepaalde natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld arganolie of rozenwater zijn ook prima voor je haar en huid en kun je ook goed gebruiken als verzorgingsartikel. Als je zeker wilt weten of zoiets wat voor jou is lees je het beste eerst wat ervaringen van andere mensen. Zij kunnen je ook tips geven of je op ideeën brengen wat je allemaal zou kunnen gebruiken en wat nu juist voor jou geschikt is. Kortom, doe eens gek en kies eens voor biologisch en niet voor de bekende en vertrouwde producten die je altijd al gebruikt.

Alle zepen van Saponem zijn puur natuur, d.w.z. dat de zepen puur natuurlijke ingrediënten bevatten en geen chemische toevoegingen.