Hamamzeep – Al eeuwen populair en goed bewaard

Iedereen die ooit in het Midden-Oosten is geweest of mensen kent die er vandaan komen, heeft wel eens gehoord van de hamam. Het is een van de oudste en best bewaarde badtradities op deze planeet. Daarbij worden speciale zepen gebruikt die ervoor zorgen dat jouw huid de best mogelijke verzorging krijgt. Dit is eeuwen een geheim geweest die alleen bij de hamam zelf ervaren kon worden. Maar sinds kort is dat verleden tijd en kun jij ook hamamzepen in huis halen om jouw huid de behandeling te geven die het verdiend zonder er elke keer voor de deur uit te hoeven.

Hamamzeep saponem

De hamam

De hamam is voortgekomen uit de thermen en badhuizen van het Romeinse rijk en is sindsdien een vaste waarde als ritueel badhuis in tal van Islamitische landen. Het bestaat uit drie ruimtes: een hete kamer, een warme kamer en een koele kamer. Iedere ruimte heeft zijn specifieke functie binnen het badhuis. Het verschil met een Romeins badhuis is dat de baden stromend water bevatten, wat voor meer reinheid zorgt en waarmee de nadruk op hygiëne in de hamam gelegd wordt. De baden hebben inmiddels een belangrijke sociale functie verkregen en zijn wijd verspreid.

Inmiddels zijn er ook verschillende hamams in Nederland te vinden. Dit komt niet alleen door de vele Oosterse invloeden die hier inmiddels te vinden zijn, maar ook door de groeiende interesse vanuit Nederlanders zelf in de badhuizen. Dit komt vooral door de goede behandeling in de hamam, waarbij je volledig onder handen genomen wordt en na het baden ook goed gemasseerd kan worden. De Nederlandse hamams staan bekend om hun hoge kwaliteit die jouw lichaam in de hoogste staat van ontspanning kunnen brengen. Als je dus ooit eens op zoek bent naar een moment om goed te relaxen en jouw lichaam als nieuw te laten voelen, kun je altijd terecht bij de hamam.

De zeep

Een van de belangrijke onderdelen in de hamam is de hamamzeep die gebruikt wordt. De meeste hamamzepen worden op basis van olijfolie gemaakt en door middel van een gespecialiseerde zeepmassagezak, een torba, tot schuim verwerkt die over jouw gehele lijf uitgespreid wordt. De zeep heeft een reinigende werking op de huid. De zeep is van nature rijk aan vetzuren en verschillende vitaminen. Dit verzacht niet alleen jouw huid, maar voedt en hydrateert het ook nog eens. De zeep wordt daarnaast ook als scrub gebruikt  met een speciale handschoen. Dit wordt gedaan om de huid zo schoon mogelijk te krijgen en dode huidcellen goed te verwijderen.  Jouw huid is kortom na een behandeling met de hamamzeep weer zo goed als nieuw. Je ontdoet jezelf van alle vuiligheid en kan er vervolgens weer fris tegenaan voor de komende dagen.

Breed en gevarieerd aanbod

Bijna elk land waar de hamam een vast onderdeel is geworden van de cultuur, heeft ook zo zijn eigen hamamzeep ontwikkeld. Zo staat Marokko bekend om haar zwarte zeep, die de diepe donkere kleur te danken heeft aan de olie die in de zeep verwerkt wordt. De Turkse hamamzeepsoorten worden voornamelijk op basis van olijfolie gemaakt. Ook worden er in verschillende landen hamamzepen gemaakt met glycerol als basis. Mocht je allergisch zijn of al gauw last hebben van een geïrriteerde huid, dan is het goed om even na te gaan welke zeep het beste bij je past.

 

Maar naast de basis hebben de hamamzepen zelf ook vaak binnen dat kader een gevarieerd aanbod. Dit komt door alle verschillende ingrediënten die door de zeepsoorten gebruikt worden. Er zijn zepen verkrijgbaar met geurende lavendel, rozemarijn, abrikoos of zelfs brandnetel. Elke zeep bevat haar eigen specifieke geur, dus je kunt zelf kiezen welke zeep het meeste aansluit bij jouw eigen aromatische voorkeuren. Aan kwaliteit wordt er in ieder geval niks ingeboet. Elke hamamzeep wordt gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten en zorgt ervoor dat jouw huid zo goed mogelijk verzorgd wordt. De zepen zijn bedoeld voor ieder huid- en haartype.

Accessoires voor de hamam

Er zijn verschillende soorten accessoires die in de hamam gebruikt worden om de kwaliteiten van de hamamzepen goed mogelijk te benutten. Zo is er de zeepmassagezak, die de zeep omvormt tot een compacte schuim die je gemakkelijk over je hele lichaam kunt verspreiden. Daarnaast is er ook de scrubhandschoen, die de reinigende kwaliteit van de hamamzeep versterkt en ervoor zorgt dat alle dode huidcellen grondig van jouw huid verwijderd worden. Andere accessoires zijn de hamamdoeken of pestemals, die snel kunnen drogen en daarom ook handig te gebruiken zijn voor een bezoek aan de sauna.

De hamam in huis halen

Tot voor kort konden de hamamzepen alleen in de hamam zelf gebruikt worden. Maar dat is sinds een aantal jaar verleden tijd. Er bestaan inmiddels in Nederland ook verschillende merken hamamzepen die makkelijk online te bestellen zijn en ook bij speciaalzaken verkrijgbaar zijn. En aangezien ook de nodige accessoires ook te koop zijn, kun je zelf de volledige hamamervaring in huis halen. Zo hoef je niet meer de deur uit om jouw huid op een typisch Oosterse verzorgingsritueel te trakteren. Met de beschikbare hamamzepen kun je dit allemaal zelf doen in jouw eigen badkamer.

Het is daarnaast ook nog eens een leuk cadeau om aan vrienden of familie te geven. Er gaat een wereld voor hen open als ze nog nooit eerder gebruik hebben gemaakt van de hamamzepen. Door de grote verscheidenheid in de verschillende soorten zeep die verkrijgbaar zijn op de markt, kun je altijd wel iets vinden dat als een leuk cadeautje kan dienen. Zo verwen je niet alleen jezelf, maar ook anderen door ze kennis te laten maken met de ontspannende verzorging die de hamamzeep biedt voor in bad of onder de douche. En als je het eenmaal in huis gehaald hebt, zul je vanzelf zien dat je daarna niet meer zonder hamamzeep kunt.