Mardin zeep uit Turkije – met de hand gemaakte magie

Zeep uit het Turkse stadje Mardin is met de hand gemaakte kunst. De zepen worden nog steeds met de hand gesneden en de ‘bittim’ zeep is in vele verschillende kleuren verkrijgbaar. Het zijn unieke stukken zeep die het plaatsje in het zuidoosten van Turkije door de eeuwen heen verfijnd heeft. Een van de meer bijzondere kwaliteiten van de karakteristieke groene en oranje zeep uit Mardin is dat er pistachenoten verwerkt zijn in het zeepmengsel, wat op zijn beurt weer goede verzorgende kwaliteiten aan de zeep meegeeft. Zeep uit Mardin is niet makkelijk om aan te komen, maar is een must voor als jij jouw huid een keer lekker wilt verwennen.

Eeuwenoud geheim

De zeepsoorten uit het stadje Mardin zijn een goed bewaard geheim die al eeuwenlang door families in het plaatsje gemaakt worden. Het maken van zeep in de streek rondom Mardin stamt uit de verre Oudheid. De vroegste restanten van het stadje stammen namelijk af van één van de oudste beschavingen ter wereld, Mesopotamië. Het is niet met zekerheid vast te stellen of er toen al zeep gemaakt werd, maar het is een traditie die families al duizenden jaren in de streek aan elkaar overdragen.

 

De roerige geschiedenis van de stad, gebouwd op een rots aan de rivier de Tigris, heeft het eeuwenoude proces van het maken van de zeep niet verloren doen gaan. Het werd geroemd door de vele verschillende beschavingen die door de stad heen zijn getrokken; van de Mongoolse invallers tot aan de sultans van het Ottomaanse rijk. En toch is de zeep nooit zo groot geworden als de andere typische zeepsoorten op basis van olijfolie uit Turkije. Dat maakt het tot op de dag van vandaag nog steeds een van de best bewaarde geheimen van de streek.

Voorkomt haarverlies

Een van de meer unieke kwaliteiten die de zeep uit Mardin met zich meedraagt, is dat het bijzonder goed is voor jouw haar en hoofdhuid. De natuurlijke olie die de basis voor de stukken zeep vormt werkt goed tegen droge en geïrriteerde huid. Maar bovenal de ruige pistachenoot die in de zeep verwerkt wordt is extreem goed voor gevoelig haar.

 

De zeep zou daarnaast door het ingrediënt van de pistachenoot ook haarverlies kunnen voorkomen. Het versterkt het haar en maakt het tevens ook gladder. De olie geeft het haar weer een stevige uitstraling en geneest ook sneller gebroken haarwortels en doodt bacteriën die zich op de hoofdhuid verschuilen, waarmee het infectie voorkomt. De stukken zeep zijn een wondermiddel uit Mardin die jouw haar de beste verzorging bieden die het nodig heeft.

Natuurlijk verzorgend

De kwaliteit van de stukken zeep uit Mardin is onder meer zo hoog omdat het gaat om een puur natuurlijk product. De zepen worden met de hand gemaakt door middel van verschillende natuurlijke ingrediënten uit de streek, waaronder de unieke wilde pistachenoot die in de regio voorkomt. De zeep vormt dan ook ook een goed alternatief voor zeepsoorten die olijfolie of laurierolie als basis hebben. Vooral als je allergisch bent voor een van deze oliën, kan de zeep uit Mardin een uitkomst bieden om alsnog jouw huid en haar een goede verzorging te geven met eeuwenoude zeep uit Turkije.

 

Want het is niet alleen goed voor haar. De antioxidanten in de zeep reinigen niet alleen de huid goed. Het zorgt ook voor een goede doorbloeding van de huid. De olie van de zeep voeden en verzorgen de huid, waardoor het er na een wasbeurt met de zeep van Mardin er weer  veerkrachtiger en vitaler uit komt te zien. Het is dus bij uitstek een goede zeep om jouw huid een goede uitstraling te geven.

Oranje zeep

Naast de karakteristieke groene zeep uit Mardin zijn de zeepstukken uit de Turkse plaats ook in een Oranje variant verkrijgbaar. Hier is door het zeepmengsel abrikoospitolie verwerkt. Deze olie geeft de zeep niet alleen zijn fel oranje kleur, maar heeft ook unieke verzorgende eigenschappen in zich. De olie uit de pit van de abrikoosvrucht bevat namelijk betacaroteen. Deze natuurlijke pigment  zorgt ervoor dat de huid minder snel veroudert en voorkomt tevens ook de vorming van rimpels op jouw huid. De oranje zeep uit Mardin is dus ideaal voor als je er jong uit wilt blijven zien en helpt je om jouw huid niet alleen schoon, maar ook nog eens strak te houden.

Klein maar fijn

Omdat de zeep uit Mardin zich sterk onderscheidt van de andere zeepsoorten op basis van olijfolie uit Turkije, is het een redelijk uniek product. Een product dat tevens nog niet gemakkelijk te verkrijgen is. De diverse families die de zeep in de stad maken en met de hand snijden hopen zelf dat de stukken zeep uit Mardin de wereld zal schoonmaken. Maar tot nu toe is de markt naar de stukken zeep nog niet heel erg groot. De beste manier om aan een goed stuk zeep uit Mardin te komen, is door het online te bestellen bij een gespecialiseerde webshop. Alleen zo weet je zeker dat je dit unieke stukje zeep voor jouw deur bezorgd kunt krijgen.

 

De moeilijkheidsgraad om de zeep uit Mardin in jouw huis te halen is het namelijk uiteindelijk dubbel en dwars waard. Het is een goede verzorgende zeepsoort die jouw huid jong houdt en haarverlies kan voorkomen. Door de eeuwen heen heeft de zeep niks verloren aan haar aromatische en geneeskrachtige eigenschappen. Je kan de zeep dan niet zo goed vinden in Europa, maar als je het eenmaal een keer thuis gebruikt hebt, dan kun je nooit meer zonder een mooi stuk zeep uit Mardin.